Rapporteurschap als nieuw instrument voor Provinciale Staten

Gepubliceerd op: 26 september 2018 11:09

Drie van de werkgroepen die zijn ontstaan uit de Statenconferentie van het voorjaar van 2017 hebben in de afgelopen maanden successen behaald. De werkgroep Startnotities zag op 18 juli hun voorstel aangenomen worden door Provinciale Staten, en de werkgroepen Rapporteurschap en Scenaristen zagen hun adviezen op 19 september aangenomen worden door Provinciale Staten. De werkgroepen dragen bij aan professionalisering van de organisatie en bevordering van de beeldvorming. Leen Verbeek noemde de successen van de werkgroepen 'een mooie opbrengst naar aanleiding van onze gezamenlijke Statenconferentie'.

Rapporteurschap

Op woensdag 19 september is Provinciale Staten akkoord gegaan met het advies dat de werkgroep Rapporteurschap heeft geschreven. Vanaf nu kan Provinciale Staten gebruik maken van Rapporteurschap als nieuw instrument. Het instrument is bedoeld om meer inhoudelijke kennis te vergaren over een specifiek onderwerp, zodat het debat over het onderwerp goed en gericht kan worden gevoerd. Binnen een commissie (of Provinciale Staten) wordt een Statenlid aangewezen als rapporteur. Deze zal het onderwerp analyseren, specialisten raadplegen, in discussie gaan met andere Statenleden, en vervolgens aanbevelingen opstellen. Hij of zij doet dit niet vanuit zijn of haar fractie, maar als vertegenwoordiger van de gehele commissie of Staten. Het is dus een interessante manier om meer de diepte in te duiken en informatie van buiten het provinciehuis naar binnen te halen.

Scenaristen

De werkgroep scenaristen heeft op zich genomen om te komen met voorstellen om de kwaliteit van beeldvorming te verbeteren, bijvoorbeeld door toepassing van scenario-denken. Goede beeldvorming levert voor Provinciale Staten en de fracties verschillende verbeteringen op. Ze kunnen effectiever vergaderen in de besluitvormende fase, en dieper inzicht krijgen in het (beleids-) onderwerp en de gevolgen of impact van een besluit. Daarnaast krijgen ze een bredere inhoudelijke onderbouwing en afweging voorafgaand aan het politieke oordeel en het levert politieke standpunten en besluitvorming op de je kan uitleggen aan de burger. Het aangenomen advies doet verschillende aanbevelingen om de beeldvorming te verbeteren, waaronder expliciet te benoemen wat het doel is van de beeldvorming: informeren, peilen of een inleiding tot finale besluitvorming.

Startnotities

Op 18 juli hebben Provinciale Staten het advies van de werkgroep Startnotities overgenomen en Gedeputeerde Staten verzocht om startnotities voortaan in een bepaald format te schrijven. Hierdoor krijgen de startnotities een herkenbare opbouw, en dit schept helderheid over de beslispunten. Zo kan Provinciale Staten alle benodigde informatie ontvangen om een besluit te kunnen nemen.